ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Άλλη μία χρονιά και τα Χριστούγεννα έφτασαν! Αναμονή που εκπληρώνεται και μία διάχυτη ανακimagesούφιση πλημμυρίζει μικρούς και μεγάλους, αφού η περίοδος αυτή συνοδεύεται από ευχάριστα διαλείμματα. Διάλειμμα από τη δουλειά, διάλειμμα από το σχολείο, τις υποχρεώσεις, τη δίαιτα, το διάβασμα, και κάθε είδους μικρό μα στενό περιορισμό που φοράει η καθημερινότητα μας. Τα Χριστούγεννα επιτρέπουν με τον ερχομό τους την παραβίαση των κανόνων μας, αφού στο όνομά τους απαλλάσσομαστε από τις ενοχές που σε κάθε άλλη περίπτωση θα βαραίναν τις «κακές» μας επιλογές. Μόνο και μόνο για αυτό τους το χαρακτηριστικό, είναι η καλύτερη περίοδος του χρόνου!

Αφού λοιπόν τα «πρέπει» και τα «καθώς πρέπει» μας, δώσουν χώρο στην υπερβολή μας να διασκεδάσει, γιατί μας αξίζει μικρούς μεγάλους να βγαίνουμε που και που από το κλουβάκι μας, ας αναλογιστούμε τι άλλο μπορεί να σημαίνει και συμβολίζει αυτή η εποχή του χρόνου.

  1. Ανιδιοτελή Αγάπη

Σε όλον τον πλανήτη, σε όλους τους πολιτισμούς, σε όλες τις θρησκείες, αναμφίβολα τα Χριστούγεννα ενσαρκώνουν το μήνυμα της αγάπης. Της αγάπης που ενώνει, που συγχωρεί, που δέχεται και αποδέχεται, χωρίς όρους, χωρίς προϋποθέσεις. Τα Χριστούγεννα λοιπόν είναι μία περίοδος που αφήνουμε τους εαυτούς μας ανοιχτούς να νιώσουμε, να προσφέρουμε και να δεχθούμε το αίσθημα της αγάπης στην αγνή καθαρή του μορφή απαλλαγμένο από εγωιστικά συναισθήματα και ανικανοποίητες ανάγκες. Διδάσκουμε στα παιδιά μας να αγαπούν με αυτό τον τρόπο, βαθιά και ουσιαστικά χωρίς ανταλλάγματα και παζάρια.

  1. Επιβράβευση

Τα Χριστούγεννα σηματοδοτούν το τέλος μιας χρονιάς. Και ένα τέλος είναι πάντα καθαρτικό. Είτε γιατί σε αφήνει να σταθείς ένα λεπτό και να απολαύσεις τους κόπους και τις προσπάθειες σου, είτε γιατί σημαίνει ότι αν κάτι πήγε στραβά, τώρα θα ξεκινήσει μία άλλη καινούργια σελίδα. Στην περίοδο των Χριστουγέννων λοιπόν, έχουμε το χρόνο και τη διάθεση να κάνουμε τον απολογισμό μας. Και αυτός οφείλει να είναι πάντα θετικός. Γιατί η χρονιά που προηγήθηκε όσα κάλα και κακά κι αν είχε, ήταν γεμάτη από εμπειρίες, δηλαδή γνώση. Γνώση που κατακτήθηκε και αποτελεί πλέον εφόδιο. Δίνουμε στον εαυτό μας επομένως την εσωτερική επιβράβευση που χρειάζεται για να γεμίσει τις μπαταρίες της εσωτερικής του δύναμης. Και το ίδιο κάνουμε και στα παιδιά μας, τα ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΜΕ για τις κατακτήσεις τους χωρίς αλλά…., γιατί…, ναι μεν αλλά……, και άλλους τέτοιους περιορισμούς, γιατί με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνουμε και ενισχύουμε την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και αυτενέργειας τους.

  1. Ελπίδα

Το δισυπόστατο μήνυμα των Χριστουγέννων συνδυάζει το τέλος μιας χρονιάς και την αρχή μίας καινούργιας. Ενσαρκώνει με ένα μοναδικό τρόπο το συναίσθημα της ελπίδας. Η ελπίδα είναι ένα ιδιαίτερα δυναμικό συναίσθημα. Εκτός από το γεγονός ότι μας γεμίζει με χαρά, η ελπίδα χαρίζει μια αίσθηση προσδοκίας και αισιοδοξίας που αποτελούν κινητήριο δύναμη σε κάθε καινούργιο εγχείρημα. Είναι κάτι σαν το αντίδοτο στην αρνητική σκέψη. Η αρχή της καινούργιας χρονιάς λοιπόν είναι άγραφος πίνακας, είναι συγχωροχάρτι για ο,τι δεν δούλεψε καλά και τώρα θα γίνει καλύτερα. Ένα reboot! Μέσα στις γιορτές λοιπόν καθίστε όλοι μαζί η οικογένεια και σαν παιχνίδι κάντε τις ευχές σας, τις υποσχέσεις σας για την νέα χρονιά. Μικροί και Μεγάλοι! Προσοχή!!! Ο καθένας για τον εαυτό του!!! Είναι μία στιγμή ευχαρίστησης και θετικότητας που δεν θέλουμε σε καμια περίπτωση να δηλητηριαστεί από επικρίσεις και διαξιφισμούς.

  1. Προσφορά

Οι γιορτές εσωκλείουν οπωσδήποτε και μηνύματα αλληλεγγύης και προσφοράς. Ιδιαίτερα στην εποχή που ζούμε. Είναι η περίοδος που έχουν όλοι δικαίωμα στη χαρά, για αυτό είναι όμορφο να βοηθούμε ο ένας τον άλλο σε αυτό. Μέσω της προσφοράς επίσης συντελούνται και άλλες πολύ επικοδομητικές εσωτερικές διεργασίες. Καταρχήν η αίσθηση του ανήκειν σε ένα ευρύτερο σύνολο, γεγονός που μας φέρνει αντιμέτωπους με την ταπεινότητα μας αλλά συνάμα μας δείχνει πόσο ξεχωριστοί είμαστε. Είναι ο καλύτερος τρόπος να συρρικνώσουμε τα εγωκεντρικά μας αισθήματα και να αισθανθούμε απόλαυση όχι λαμβάνοντας αλλά προσφέροντας. Και τέλος είναι μία ωραία ευκαιρία να απαγκιστρωνόμαστε από την ύλη και να νιώθουμε ευεξία και χαρά μέσα από απλές χειρονομίες .

  1. Ποιοτικός χρόνος

Ψυχαγωγία, ψυχαγωγία, ψυχαγωγία!!! Φυσικά είναι η στιγμή να διασκεδάσουμε. Να φάμε γλυκά, να βγούμε βόλτες, να πάμε σε εκδηλώσεις, να ψωνίσουμε, να το ρίξουμε έξω βρε αδερφέ! Ναι! Σίγουρα! Ας μην μετατρέψουμε όμως και αυτές τις δύο εβδομάδες στον ίδιο αγώνα δρόμου που ζούμε καθημερινά. Δεν χρειάζεται να τα κάνουμε όλα. Να τα ζήσουμε όλα. Μας δίνεται η πολυτέλεια να χαμηλώσουμε τους ρυθμούς. Ας μην εξαντληθούμε στην προσπάθεια να ξεκουραστούμε! Επιλέξτε προσεκτικά και με οικονομία χρόνου και δυνάμεων αυτά που θέλετε γιατί τελικά οι λίγες στιγμές ηρεμίας, απλότητας και ουσίας είναι αυτές που θα σας ξεκουράσουν, διασκεδάσουν και γεμίσουν με συναισθήματα και όμορφες αναμνήσεις.

 

Έρρικα Τσιτιμάκη

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια

erricatsitimaki@yahoo.gr

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s