ΨΥΧΙΚΟ ΣΘΕΝΟΣ: Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΗ

Το ερέθισμα για αυτό το άρθρο ήρθε από τελευταίο trend των ημερών που ακούει στο όνομα Survivor και αφορά το γνωστό στους περισσότερους πιστεύω τηλεπαιχνίδι που εισέβαλε στις οθόνες μαςimages.jpeg και κυρίευσε την βραδινή μας απασχόληση. Ανεξάρτητα από το κατά πόσο ο αναγνώστης ανήκει στη μερίδα του κόσμου που παρακολουθεί, φανατικά, αραιά ή αδιάφορα το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όλους μας αφορά μία σημαντική ψυχική διεργασία που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας και έχει πολλές προεκτάσεις και πολλή τροφή για σκέψη για όλους, μικρούς μεγάλους.

Δεν θα αναφερθώ στο άρθρο αυτό για τους λόγους που μπορεί να εξηγούν την αυξημένη προτίμηση του τηλεοπτικού κοινού σε τέτοιου είδους προγράμματα, θα σταθώ μόνο σε ένα σημείο που σίγουρα είτε είναι κάποιος οπαδός της συγκεκριμένης εκπομπής είτε όχι, σίγουρα σας έχει τουλάχιστον κεντρίσει.

«Νικήσαμε», λένε οι παίχτες «γιατί είχαμε ψυχολογία», «Κερδίζαμε με 6 παιχνίδια διαφορά και τελικά χάσαμε γιατί δεν είχαμε ψυχολογία» Τι είναι αυτή η ψυχολογία που αυτοί που την έχουν ανατρέπουν ένα ολοκληρωτικά χαμένο παιχνίδι σε νίκη, και αυτοί που δεν την έχουν χάνουν μία δεδομένη νίκη μέσα από τα χέρια τους ξανά και ξανά;

Η «ψυχολογία» αυτή είναι το λεγόμενο ψυχικό σθένος. Η εσωτερική αυτή δύναμη που απαιτείται για να ξεπεράσουμε κάθε φόβο κάθε εμπόδιο που θα βρεθεί μπροστά μας. Είναι αυτή η κινητήριος δύναμη που έχει ως μοναδική πηγή άντλησης και ανατροφοδότησης τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι η δύναμη που μας βοηθά να στηριχτούμε στα πόδια μας όταν έρχονται δύσκολες στιγμές, η δύναμη που μας γεμίζει θάρρος όταν θέλουμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και τις αξίες μας, η δύναμη που μας οπλίζει με θάρρος και υπομονή να αντιμετωπίσουμε απαιτητικές καταστάσεις.

 Το ψυχικό σθένος είναι η αρετή των πρωταθλήτων, των ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με το θάνατο και τον νικούν, των άσημων ανθρώπων που καθημερινά δίνουν μάχες και ξεπερνούν τους εαυτούς διδάσκοντας σε όλους ότι η μάχη δεν τελειώνει ποτέ.

Λανθασμένα πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, ότι η δύναμη αυτή είναι ένα «χάρισμα» ορισμένων ανθρώπων.  Στην πραγματικότητα είναι κάτι που συνήθως «καλλιεργείται» ακούσια, μέσα από βιώματα της ζωής. Και αυτό είναι και αυτό που βλέπουμε να διαδραματίζεται στις οθόνες μας. Ανθρώπους διαφορετικούς με διαφορετικούς προσωπικούς στόχους, διαφορετικά βιώματα, δυνάμεις και αδυναμίες, να ξεπερνούν τους εαυτούς τους στο όνομα των βιολογικών τους αναγκών μα και στο όνομα της ομαδικότητας, της επιτυχίας, της ανατροπής, της υπέρβασης.

 Τι μπορούμε να κάνουμε για να αναπτύξουμε αυτή τη δύναμη:

  • Αυτογνωσία: Καλή γνώση του εαυτού μας. Μαθαίνουμε τα καλά μας και τα κακά μας γνωρίσματα έτσι ώστε να μπορούμε να τα διαχειριστούμε σωστά σε κάθε κατάσταση. Το καλό επίπεδο αυτογνωσίας (δηλαδή γνώσης και ΑΠΟΔΟΧΗΣ του εαυτού μας στην ολότητα του) αποτελεί βασικό συστατικό στην ανάπτυξη του ψυχικού σθένους.
  • Ουσιαστικές κοινωνικές σχέσεις, με ανθρώπους που σε στηρίζουν και σε γεμιζουν αισιοδοξία, σε αποδέχονται και σε εκτιμούν για αυτό που είσαι. Οι τοξικές κοινωνικές σχέσεις που συντηρούμε για ανούσιους στην πραγματικότητα λόγους, που μας βάζουν υποσυνείδητα σε διαδικασίες σύγκρισης, αντιπαράθεσης και ανταγωνισμού, μας απομακρύνουν και μας αποδυναμώνουν από τον πυρήνα της ύπαρξης μας από τον οποίο τροφοδοτείται η εσωτερική μας δύναμη.
  • Ξεκολάμε” από δυσλειτουργικούς τρόπους σκέψης. Η ζωή δεν είναι “όλα ή τίποτα”, δεν είναι “μαύρο ή άσπρο” δεν είναι κλισέ “πάντα αποτυγχάνω” , “έγω δεν τα μπορώ αυτά”. Το σύνδρομο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας σαμποτάρει κάθε προσπάθεια του ατόμου να δυναμώσει και να εξελιχθεί. Όταν πιστεύω ότι δεν θα τα καταφέρω, το πιθανότερο είναι να μην τα καταφέρω. Γιατί λοιπόν να μην πιστεύω οτι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποτύχω!!!!!!!
  • Μην εστιάζεις και δίνεις βαρύτητα στα αρνητικά. Μερικές φορές μπορεί να μας συμβαίνουν εννέα θετικά πράγματα και ένα αρνητικό, αλλά εμείς να «φιλτράρουμε» κάθε τι θετικό και να κολλάμε στο αρνητικό. Είναι το γνωστό ρητό με το μισοάδειο και το μισογεμάτο ποτήρι. Ενώ δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις δύσκολες καταστάσεις που εμφανίζονται απροσδόκητα στη ζωή μας, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που τις αντιλαμβανόμαστε. Αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπεις μία δύσκολη κατάσταση, αλλάζει και η ίδια η κατάσταση.

Τραβηγμένο ή αληθινό;;  ΔΕΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΝ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ με εσένα νικητή.

ΟΡΑΜΑΤΗΣΟΥ, ΠΙΣΤΕΨΕ και ΚΑΝΕ ΤΟ

Έρρικα Τσιτιμάκη

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

erricatsitimaki@yahoo.gr

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΨΥΧΙΚΟ ΣΘΕΝΟΣ: Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΗ

Σχολιάστε